Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miről is szól a szociálpedagógusi munka?

Szociálpedagógusi feladatok és munkavégzés 

A szociálpedagógusok elsősorban  állami, önkormányzati, egyházi fenntartású intézményekben, alapítványoknál  dolgoznak. A gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően a szociális gondoskodás minden területén (családsegítők, gyermekjóléti szolgálatok, iskolai, óvodai gyermekvédelem, gyermek- és átmeneti otthonok, önkormányzatok, gyámhivatalok, kollégiumok, egészségügyi intézmények stb.) ahol szükség van felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális szakemberekre.

A szociálpedagógusi munka elsősorban a gyermekek, fiatalok viselkedésének megfigyelésére, viszonyaik feltérképezésére, deviációik, problémáik felismerésére, kiszűrésére és -a többi segítővel együttműködve- azok kezelésére megoldására irányul. A jó szociálpedagógus képes nem elítélni, kriminalizálni, hanem megérteni és azonosulni a fiatalokkal. Ehhez  megfelelő empátiás készség, nyitottság és professzionális hozzáállás szükséges. Akkor jó, ha a szociálpedagógus igazi bizalmasa tud lenni a fiataloknak, ezért ebben a szakmában a formális öltözködés, a kimért jellem hátrányos lehet.

 A szociálpedagógusok munkájuk során képeseknek kell lenniük partneri kapcsolatok kialakítására, együttműködésre más szakemberekkel (orvos, pszichológus, szociális munkás, jogász, gyógypedagógus stb.) így jó kommunikációs képességűeknek és együttműködő hajlamúaknak kell lenniük. A szakmában dolgozókkal szemben egyre fokozódóbb elvárás az önképzésre, a szakmai ügyekben való aktív tájékozódásra való hajlam, a naprakészség. A továbbiakban előnyt jelenthet a cigány -lovári nyelv- mélyebb ismerete

 Lényegében kettős cél jellemző a szociálpedagógiára:

1.             Adott társadalom keretein belül segíteni a bajba jutottakat.

2.             A társadalmi okok ismeretében törekednie kell a hibás folyamatok megváltoztatására. 

 Elsőszámú feladata a belső problémákkal küzdő fiatalok nevelése, tanítása arra, hogyan oldják meg gondjaikat. Nem a gondok tűrésére, a rossz helyzetbe való beletörődésre, hanem tanulásra, munkára, gondolkodásra, küzdelemre nevel. A szociálpedagógus felfogása, hogy nem a kliens helyett, hanem vele együtt keresi a kivezető utakat. A helyes életvezetés megtanítása sok szeretetet, türelmet, áldozatot igényel. Ehhez felelősségteljes, áldozatkész szociálpedagógusokra van szükség.

Vajon tudják e az emberek hogy mivel is foglalkozik egy szociális munkás?

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 21333
Hónap: 342
Nap: 6